Formatare baterie Li-Ion

0 comments

Pentru mai multe informatii acceseaza acest link:

http://ehow-it.blogspot.com/2013/08/formatarea-bateriilor-li-ion.html

Bateriile, mai ales cele de telefon, cu ion de litiu, Li-Ion, nu necesita formatare ca cele de generatie mai veche.

Ce era formatarea?
Trei cicluri de incarcare a bateriei care erau cuprinse intre 12-24 de ore in care aparatul respectiv era conectat la adaptorul special pentru reincarcare. Formatarea se efectua pentru a forta bateria sa functioneze la capacitate optima si pentru a activa compusii chimici specifici. Acest lucru era mentionat expres in manualul de utilizare al produsului.
Bateriile cu Li-Ion folosesc alte substante si oricum ele sunt pre-formatate de catre producator. Sunt necesare doar 3 sau 4 cicluri complete de incarcare-descarcare totala a bateriei pentru ca aceasta sa isi faca treaba asa cum trebuie. Ulterior ele pot fi reincarcate oricand, chiar si partial. Un dezavantaj al acestor baterii este ca trebuie ferite de frig. Iarna multe telefoane cu baterie cu ion de litiu devin nefunctionale tocmai din cauza expunerii prelungite la frig.
Detalii tehnice:
La bateriile cu ion de litiu anodul este confectionat din litiu intercalat sau inserat intre straturi de grafit. Catodul este facut din cobalt legat cu atomi de oxigen. Pe durata folosirii atomii de Li sunt incarcati pozitiv si devin ioni pozitivi. Intre timp un electron porneste de la anod spre catod. Ionul de litiu iese din anod si merge prin electrolit spre catod unde reactioneaza cu cobaltul, oxigenul si electronul pomenit rezultand astfel tensiunea necesara alimentarii terminalului telefonic.


Tag-uri: telefon mobil, baterii Li-ion, formatare, principiu, durata de viata, incarcare, electrolit, catod, anod, reactii, garantie, ioni pozitivi, fizica, informatii, manual de utilizare.


 
>