Echinoctiul


Echinoctiul (numit si echinox) este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ, datorită faptului că Soarele, în mișcarea sa aparentă pe cer, se află exact pe ecuatorul ceresc. Punctele de intersecție ale eclipticii (traiectoria mișcării aparente a Soarelui pe sfera cerească) cu ecuatorul ceresc se numesc puncte echinocțiale. Punctele echinocțiale își schimbă poziția pe ecliptică din cauza fenomenului de precesie.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinoctiul de primavara în emisfera nordică și echinoctiul de toamna în cea sudică. Acest punct de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. Punctul vernal este folosit pentru definirea coordonatelor astronomice ecuatoriale. Datorită faptului că punctul se deplasează pe ecliptică, coordonatele se definesc pentru poziția punctului într-un anumit an, de exemplu 1950,0 sau 2000,0.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecție din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul autumnal.

Etimologie
Termenul echinocțiu provine din latinul æquinoctium, prin combinarea lui æquus (egal) cu nox, noctis (noapte). Aceasta, pentru că la echinocțiu ziua și noaptea au durate egale.

Echinocțiul de primăvară (sau vernal) descrie echinocțiul de martie în emisfera nordică, în timp ce echinocțiul de septembrie pe cel din emisfera sudică.


Urmatoarele date pentru echinoctiul de primavara

  • 2013: 20 martie - ora 13:02
  • 2014: 20 martie - ora 18:57
Earth lighting equinox,Echinoctiul


Keywords:Echinoctiul, Astronomie, Mecanica cereasca


Creative Commons License
Aceasta lucrare este sub licenta Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported License.


0 comments: (+add yours?)

Post a Comment

 
>